írta: Dr. Radánovics-Nagy Dániel
6 Perc

Magam is orvosként praktizálok, és már az egyetemi tanulmányaim alatt láttam, kik lesznek azok a leendő kollégák, akikhez szívesen, bizalommal fordulok majd, ha a szükség úgy hozza. Medikus koromban ismertem meg Nagy Mátét, akivel a pécsi orvostanhallgatói kosárlabda csapatban pattogtattunk együtt, és aki a tehetsége révén egykor tényleg arra volt hivatott, hogy profi játékos legyen. Akárhogyan is, én nagyon örülök annak, hogy végül idegsebész vált belőle. Közös ugyanakkor a profi élsportban és az orvosi hivatásban, hogy mindkét esetben kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő formaidőzítés: hogy a kulcs momentumokban ne remegjen meg a kéz. Mátét hallgatóként is a maximalizmus jellemezte, amihez egy kiváló időmenedzsment társult. Tanulmányai mellett komoly tudományos diákköri munkát végzett, önszorgalomból járt be műtéteket nézni és asszisztálni, meg persze kosárlabdázott is. A pályán ugyanez a fajta tudatosság és sikerorientált attitűd jellemezte. Ezeken túlmenően egy nagyon is szociális figura volt, akivel igen jókat lehetett beszélgetni – és ez az emberi faktor legalább annyira fontos a gyógyító tevékenység során, mint a tárgyi tudás és szakmai tapasztalat.

Egyszer egy tanárom azt mondta: „Olyan orvos leszel, amilyen ember is vagy.” Szerintem ebben a rövidke megállapításban óriási igazság lakozik.

Bár közben Budapestre kerültem, és bizonyára vannak remek szakemberek a fővárosban is, számomra mégsem volt kérdés egy percig sem, hogy csakis Mátéhoz fordulok segítségért, mikor néhány éve hátfájás kezdett kínozni. Hogy mást ne mondjak, édesanyámat is hozzá vittem, amikor a gerinc problémái miatt igen komolyan romlani kezdett az életminősége.

Most elmondom, miért!

A modern orvostudományban kiemelkedően fontos az ún. minimál invazív szemlélet, vagyis hogy a lehető legkíméletesebb módon igyekezzünk eljárni: minden áron ne vágjunk, ne műtsünk, ha például konzervatív terápiával is jó vagy akár jobb eredményeket tudunk elérni. Ha viszont műtétre kerül a sor, az is a lehető legkisebb feltárásból történjen – persze egy hozzáértő szakember kezei által. Dr. Nagy Máté idegsebész-gerincsebészként egyaránt rutinos akut életmentő beavatkozások és régóta fennálló fájdalmak kezelése terén is. Ez szerintem óriási fegyvertényező!

Talán nem meglepő, hogy egy ideig edzője is volt az egyetemi kosárcsapatnak. Egy jó edző tud lelkesedni és lelkesíteni, kihozza magából és a játékosokból is a legjobbat. Az Aurora Medicalban – amelyet kislányáról nevezett el – olyan csapatot épített maga köré, amelynek tagjai ugyanebben a szellemiségben gyógyítanak. Egy cseppet sem sarkítok, amikor azt mondom, teljes mértékben üdvözítő az, hogy egy szakmai teamen belül ennyi féle társszakma művelői megtalálhatók egyszerre, egy helyen. Több idegsebész, neurológusok, fájdalom- és pszichoszomatikus specialista pszichológusok, okleveles gyógytornász-gyógymasszőrök és táplákozási tanácsadó alkotják – hogy képletesen mondjuk – a csapat gerincét. Egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a gárda már komoly tapasztalattal rendelkezik, ugyanakkor nyomokban sem jellemzi a sajnálatos módon máshol oly’ sokszor tapasztalható fásultság, kiégés. Mindannyian elkötelezett szakemberek, akik szeretnek egy adott problémát több szempontból körbejárni – hiszen ez a beteg érdeke!

Számos magánegészségügyi centrum egyik legnagyobb hiányossága, hogy diagnosztikai kapcsolatrendszer nélkül működnek – ez ugyanis nagyban csökkenti a hatékonyságukat és rengeteg többlet terhet ró a páciensekre. Az Aurora Medical kiváló kapcsolatot ápol a pécsi és a szekszárdi diagnosztikai központtal is, így MR-, CT-, röntgen- és DEXA-vizsgálatokra is tudnak beutalót adni, míg ultrahangjuk házon belül található. Ez borzasztóan fontos! Meg tudom erősíteni, hogy csakis jó minőségű képalkotó felvétel segítségével lehet megfelelő diagnózist felállítani, és csak ennek birtokában lehet megfelelő terápiát, gyógymódot javasolni. A diagnosztikához hozzátartoznak a különféle laborvizsgálatok – az Aurorában természetesen biztosított a vérvételi lehetőség is, és az összes asszisztens jól képzett nővér.

Ismerős lehet az a típusú szakember, aki mondjuk a kis lábujj körmének tudora, és minden nemű panasz hátterében a kislábujj körmének elváltozását akarja belemagyarázni… Dr. Nagy Máté egy olyan csapat feje, aki egészen addig odázza a műtétet, ameddig csak lehet. Hiszen léteznek különféle idegi fájdalomcsillapító gyógyszerek, illetve speciális gerincblokádok gyógyszeresen, valamint rádiófrekvenciás thermokoagulációval műtői, steril körülmények között – saját eszközzel, egyelőre külső helyszínen -. A team tagja olyan gyógyszerész, aki egymáshoz hangolja a különböző orvosságokat – ezzel elkerülhető a gyakran előforduló túlgyógyszerelés és a kemikáliák előnytelen mellékhatásai. Ha mégis műtétre kerülne sor, az Aurorában elérhető altathatósági szakvizsgálat is, és még egy sor egyéb: ortopéd-traumatológiai szakvizsgálat, pszichiáter, hamarosan kardiológus, radiológus és üzemorvos is. Mindez egy helyen!

Nagyon fontos megérteni, hogy a gerincbántalmak jelentős zöme a modern felpörgött életmód, ülőmunka eredménye – vagyis korántsem csak az idősebb korosztályt érinti. Éppen ezért elkötelezett az Aurora Medical team a prevenció terén! Szűréseik és táplálkozási tanácsadásuk révén számos kóros elváltozás megelőzhető. A rendszeres kontrollt is modern, digitális utánkövetési rendszerrel valósítják meg, de akár online (Zoom) konzultációs lehetőség is biztosított a honlapon.

Zárógondolatként álljon itt egy híres edző gondolata: „Ha gyorsan akarsz futni, fuss egyedül. Ha viszont messzire akarsz jutni, fuss csapatban.” Az Aurora Medical csapata kiváló választás azok számára, akik értő és gondoskodó szakellátásra vágynak – én a legjobb szívvel ajánlom őket!